Štyri krajiny

Ráno sa nám tradične nepodarilo vyraziť v plánovaný čas, do Osla nám cesta mala trvať okolo 10-12 hodín. Prešli sme posledných pár km nemeckej diaľnice a boli sme na dánskych hraniciach. Keď hraničná kontrola uvidela auto z ostblocku, okamžite nás poslala bokom na kontrolu. Colník bol ale milý a trocha zavtipkoval, popýtal sa, kam ideme a zaželal šťastnú cestu. Rovno sme natankovali za premrštené dánske ceny, kde nás namiesto predavača privítal automat, aký je napríklad v Lamači na tank&go. Tento však najprv rezervuje sumu a keď prišla SMS s odrátanou sumou 160 eur ešte pred tankovaním, nebolo nám všetko jedno. Po pár minútach bola ale suma stornovaná a odrátaná skutočná suma za tankovanie.

Užívali sme si scenérie gigantických dánskych mostov a akurát v Kodani sme si nadbehli pár kilometrov, keď nás GPS navigovalo na trajekt na severe, pričom plán bol ísť mostom do Malmö.

Vo Švédsku sme sa spoľahli na výhody globalizácie a opäť sa zastavili v McDonalde a milo nás prekvapila nabíjacia stanica Tesla s piatimi zapojenými vozmi.

Pokračujeme ďalej na sever a dávame si ešte jednu kávu v (očividne tureckej) kaviarni pri dialnici s parádnym výhľadom.

Absentujúca kontrola na hraniciach nás potešila, no v zápätí sme boli nesvoji kvôli opakujúcim sa značkám ohľadom diaľničného mýta, nebodaj tu majú platené diaľnice? Do Osla prichádzame okolo deviatej večer. Keďže v tejto škandinávskej metropole je značná časť diaľničného obchvatu vrátane výjazdov pod zemou, netrvalo dlho a stratili sme GPS signál. Našťastie blúdenie sa nekonalo a dvere z benzínovej pumpy, ktoré mali viesť k nášmu ubytovaniu, sme našli, ale samotný dom sa nám objaviť nepodarilo. Domáci bol veľmi milý a do telefónu vysvetlil cestu a počkal nás na ulici. Ubytko bolo super, bol to rodinný dom, spali sme na prízemí a počuli domácich, ako pozerajú televízor a (asi) rozoberajú sledovaný program. Pred spaním som ešte rýchlo overil spoplatnenie diaľnic – zistenie nebolo príjemné, ale našťastie sa dá registrovať dodatočne a faktúru pošlú na registrovanú adresu. Snáď to bude v poriadku a nedôjde tisíceurová pokuta. Na raňajky sme mali pripravené instantné ovsené kaše, kávu a čaj, takže plný energie sme vyrazili ďalej. Tentokrát načas!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *